• Telefon: 0708 12 33 42
  • Email: info@verm-x.se

F&Q - Vanliga Frågor & Svar

1. Hur fungerar Verm-X?
Verm-X kan hjälpa till att skapa en basisk miljö i mage och tarm vilket kan leda till mindre påfrestningar på det intestinala systemet. Verm-X kan bidra till att bibehålla en sund mikrobiologisk miljö i mage och tarm. Verm-X är väldigt skonsamt mot magen. Med regelbunden utfodring av Verm-X kan man upprätthålla en god tarmhygien året runt. Våra djur utsätts ofta för yttre påfrestningar, vilket är svårt att förhindra. Det är då vi som mest behövs.

2. Fungerar örter?
Verm-X består av örter som i århundraden har använts på ett naturligt sätt för att upprätthålla en god tarmhygien. Före 1930-talet hade vi endast örter att tillgå.
Verm-X har skapat en formula som gör det möjligt att ta tillbaka en metod som stått sig genom tiderna. Därför är Verm-X idealisk för de som på ett naturligt sätt vill ta hand om ett viktigt område inom djurhållningen.

3. Är Verm-X bara förebyggande?
Nej, det är en vanlig missuppfattning. Verm-X är en produkt som med hjälp av den miljö som skapas både kan ta hand om aktuella störningar och jobba förebyggande.

4. Varför kan jag inte, på er hemsida, hitta kopior av tester som är utförda på Verm-X?
Frustrerande, men enligt gällande lagstiftning kan vi inte dela någon forskning eller testresultat med dig. Verm-X är klassad som ett kompletteringsfoder för djur och inte som ett registrerat läkemedel. Eftersom det är 100% växt baserat, kan vi inte använda vissa uppgifter eller fraser för Verm-X. Verm-X har funnits på den brittiska marknaden i 10 år – framgången med produkterna har varje år lett till tillväxt för företaget, vilken är helt produkt baserad.

5. Var tillverkas Verm-X?
Verm-X tillverkas i Somerset, Storbritannien och anläggningen är non-GM, FEMAS och ISSO 9001:2008 registrerat.

6. Jag vill bara använda ekologiska produkter, kan jag använda Verm-X?
Ja, Verm-X är den enda produkten i sitt slag som är registrerat med ”The organic Farmers & Growers certification program”.

7. Vad händer om mitt djur äter mer än den rekommenderade dosen?
Det har funnits tillfällen när hundar har ätit en hel burk Verm-X crunchy för Hund, och även tillfällen där hundar har ätit 750 g pellets för Höns. Skulle det hända är det inte farligt för djuret eftersom Verm-X består av örter, se bara till att djuret har rikligt med friskt vatten och bli inte förvånad om den får lite diarré.

8. Kemiska alternativ kan innehålla starka ämnen och kan ha förödande effekter på djur och barn vid felaktig användning. Finns det samma risk med Verm-X?
Nej, eftersom Verm-X är 100% naturligt finns det inte samma risk som med kemiska produkter. Verm-X kan säkert hanteras av barn (se bara till att rekommenderad dos följs). Men vi avråder från vårdslös hantering och lagring av produkten.

9. Kan Verm-X på något sätt skada Dyngbaggen?
Visste du att dyngan från 12 kor, under ett års tid, skulle täcka ett hektar betesmark om det inte vore för Dyngbaggen? När vi använder kemiska produkter på våra djur kan det vara väldigt giftigt för småkrypen som håller till i dyngan. Sarah Beynon BA, som ingår i en ekologisk forskargrupp vid Oxford University, har studerat vilken effekt olika produkter har på Dyngbaggen. Resultaten visar att Verm-X inte ger någon av de skadliga effekterna på Dyngbaggen som många av de kemiska produkterna gör.

10. Mitt djur är dräktigt. Kan jag fortfarande använda Verm-X på henne?
Ja, Verm-X är helt säkert att använda under hela dräktighetstiden och även under ditiden. Är du osäker rådfråga veterinär.

11. Jag har precis köpt mitt djur och har ingen bakgrundshistoria om djuret. Vad rekommenderar ni att jag gör?
När man introducerar Verm-X, eller vid speciella tillfällen, är det fullt möjligt att ge dubbel dos under en period. Om du är tveksam konsultera din veterinär. Att ta ett träckprov är också viktigt när man tar hand om ett djur.

12. Kan jag använda Verm-X samtidigt som jag behandlar min häst med läkemedel?
Ja, det finns inga ingredienser i Verm-X som kan påverka effekten av läkemedel.

13. Kan man bygga upp en resistens mot örter som ingår i Verm-X?
De aktiva ingredienserna i Verm-X är örter, produkter av naturen. Dessa har i århundraden använts och det finns inga kända fall av resistens.

14. För vilka finns Verm-X?
Verm-X finns för Häst, Katt, Hund, Kanin, Marsvin, Hamster, Vessla och andra gnagare, Burfågel, Får, Get, Ko, Gris, Anka, And, Höna och andra fjäderfä, Alpaca, Lama, Tävlingsduva, Viltfågel, Vildsvin, Rovfågel, Småfågel, Rådjur, Kameldjur, Reptiler  och sedan 2009 även för människa.

15. Hur ofta använder jag Verm-X?
Det beror på produkt och art. Därför är det viktigt att man läser etiketten på förpackningen noga. En del av Verm-X produkter används ett par dagar varje månad och någon används varje dag, som t.ex. Verm-X crunchy för Hund.

16. Verm-X innehåller vitlök. Är inte det giftigt för hund och katt?
Verm-X innehåller vitlök men i så liten mängd att det vanligtvis inte är skadligt.

17. Min hund är allergisk mot gluten, vete och spannmål och måste därför ha specialkost. Kan jag ge den Verm-X?
Ja, Verm-X innehåller varken gluten, vete eller spannmål och är en perfekt produkt för djur med känsligt matsmältningssytem.

18. Min häst får lätt fång. Är det då lämpligt att ge Verm-X?
Ja, Verm-X innehåller örter med många hälsosamma egenskaper som är bra för känsliga hästar. Verm-X är skonsam mot magen samtidigt som den har en positiv inverkan på den intestinala hygienen vilket är idealiskt för äldre hästar. Verm-X samarbetar och stöds av ”Veteran Horse Society” av detta skäl.

19. Kan jag tävla min häst samtidigt som jag ger Verm-X?
Ja, eftersom Verm-X består till 100% av örter och är helt fri från kemiska tillsatser. Som läget är idag är örterna godkända enligt gällande regler för FEI och Jockey club. Men då den rättspraxis ständigt förändras är det upp till enskilda kunder att kontrollera med respektive intresseorganisation.
OBS! Eftersom karenslistan ständigt förnyas är det ägarens skyldighet att själv hålla sig uppdaterad.

20. Min kyckling lämnar aldrig min trädgård. Hur kan den få en störd intestinal hygien?
Kycklingar har lika stor risk att få intestinala belastningar som vilket annat djur som helst. Särskilt om de hålls i en mer frigående miljö än burhöns. Källor kan vara förorenad jord eller strö, daggmaskar, insekter, vilda fåglar och andra djur. Det är också viktigt att komma ihåg att när man köper eller tar in nya fåglar i en kull kan det uppstå störningar.

21. Finns det någon karenstid på ägg eller köttdjur när man använder Verm-X?
Nej, inte på någon produkt i Verm-X sortiment.

22. Vad händer om min hund äter spillning från min häst som får Verm-X? Har det samma allvarliga eller livshotande effekt som kemiska produkter kan ha på en hund i samma situation.
Nej, Verm-X är 100% örter och utgör ingen fara för din hund.

VIKTIGT MEDDELANDE FRÅN VERM-X

Som med alla produkter för djur, oavsett fabrikat och varumärke måste du söka råd eller hjälp från veterinär om du är osäker eller orolig för ditt djurs hälsa


Häst

Vad är Verm-X för häst?

Verm-X sortiment för Häst är en sammansättning av örter med aktiva beståndsdelar vilket har använts i årtusenden för att upprätthålla en god hygien i mage och tarm.
Verm-X för Häst finns i tre olika former: pellets, pulver och flytande. Alla tre varianterna kan ges i kraftfodret; pellets kan också ges direkt ur handen som godis och flytande kan ges i dricksvattnet.

Hur fungerar Verm-X Häst?

Verm-X kan hjälpa till att skapa en balans i mage och tarm vilket kan leda till mindre påfrestningar på det intestinala systemet. Verm-X kan bidra till att återställa och bibehålla en sund mikrobiologisk miljö i mage och tarm. Verm-X är väldigt skonsamt mot magen. Med regelbunden utfodring av Verm-X kan man upprätthålla en god tarmhygien året runt. Våra hästar utsätts ofta för yttre påfrestningar, vilket är svårt att förhindra. Det är då vi som mest behövs.

Kan man bygga upp en resistens mot örter i Verm-X?

De aktiva ingredienserna i Verm-X är örter, produkter av naturen. Dessa har i århundraden använts och det finns inga kända fall av resistens.

Är Verm-X bara förebyggande?

Verm-X är en produkt som med hjälp av den miljö som skapas i tarmen både kan ta hand om aktuella störningar och jobba förebyggande.

Kan jag använda Verm-X samtidigt som jag behandlar min häst med läkemedel?

Ja, det finns inga ingredienser i Verm-X som kan påverka effekten av läkemedel.

Min häst är dräktig, kan jag fortfarande använda Verm-X? Kan jag ge Verm-X under laktation?

Ja, man kan använda Verm-X både under dräktighet och under laktation.

Vad händer om min hund äter spillning från min häst som får Verm-X? Har det samma allvarliga eller livshotande effekt som kemiska produkter kan ha på en hund i samma situation?

Nej, Verm-X är 100% örter och utgör ingen fara för din hund.

Kan jag tävla min häst samtidigt som jag ger Verm-X?

Ja, Verm-X består till 100% av örter och är helt fri från kemiska tillsatser.

OBS! Eftersom karenslistan ständigt förnyas är det ägarens skyldighet att själv hålla sig uppdaterad.

Hur använder jag Verm-X för Häst och kommer hästen tycka om det?

Verm-X finns i tre former – flytande, pulver och pellets.
Verm-X flytande för Häst ges tre dagar varje månad  och kan hällas över kraftfoder eller liknande. Kan också ges i dricksvatten.
Pulver och pellets ges fem dagar var tredje månad. Båda kan blandas i kraftfoder. Verm-X pulver för Häst är populär för känsliga hästar då den inte innehåll något annat än örter för häst.
Verm-X pellets för Häst är vår mest populära produkt. Den kan ges direkt ur handen som godis och är därför idealisk för hästar på lösdrift eller sommarbete.

Alla tre former är väldigt smakfulla. Mer exakta utfodringsanvisningar finns på produktens etikett.

Nicola Wilson, VM guld i fälttävlan och Olympisk silvermedaljör använder Verm-X på alla sina fälttävlanshästar för att undvika intestinala påfrestningar.

Min häst lider av cushings syndrom och fång, kan jag använda Verm-X?

Ja, Verm-X innehåller många hälsofrämjande örter som kan hjälpa hästar och ponnier vilka är känsliga för artificiella medel. Verm-X är skonsam mot magen samtidigt som den har en positiv inverkan på den intestinala hygienen vilket är idealiskt för äldre hästar. Verm-X samarbetar och stöds av ”Veteran Horse Society” av detta skäl.

Jag vill bara använda ekologiska produkter till min häst, kan jag använda Verm-X?

Ja, Verm-X är den enda produkten i sitt slag som är registrerad med “The organic Farmers & Growers certification program”.

Jag har min häst inackorderad i ett stall med daglig utevistelse tillsammans med andra hästar. Vad kan jag göra för att bibehålla en god hälsa hos min häst?

Vi på Verm-X anser att man bör börja med att ta ett träckprov för att se om hästen är belastad av parasiter. Det ger en inblick i hästens hälsa och bör vara en rutin. Skötsel av hagarna är viktigt för en bra hästhållning. Att mocka hagen med jämna mellanrum leder till mindre angrepp och friskare gräs. Vi förstår att vissa inackorderingsstall inte alltid har möjlighet att sköta hagarna. Om så är fallet kan Verm-X pellets eller pulver ges fem dagar varje månad istället för fem dagar var tredje månad. Att låta betesmarken vila i perioder är också ett bra sätt att förebygga god hälsa.


Hund

Verm-X för hund finns i två varianter, crunchy och flytande: Crunchy ges varje dag hela året och flytande ges tre dagar varje månad. Itch-Eeze är framtagen för att stödja immunsystemet vid allergi hos hund. Framför allt för de som har klåda, håravfall, kladdiga ögon och öron. Itch-Eeze ges varje dag hela året men antalet bitar varierar beroende på hur svåra symtomen är. Som med alla Verm-X produkter har vi inte bara fokuserat på effektiviteten i vår formula utan även på smakligheten, så din hund kommer att älska båda varianterna.

Min hund är kräsen, kommer den att gilla Verm-X?

Verm-X innehåller inga artificiella tillsatser vilket ger en mildare doft. Om smakligheten är av avgörande betydelse rekommenderar vi Verm-X crunchy då den innehåller kyckling och laxolja som förhöjer smaken.

Min hund är allergisk mot bl.a. kyckling, kan jag använda Verm-X?

Ja, vad det gäller fjäderfäallergi är det kycklingköttet som innehåller allergener eller allergiframkallande substanser som kallas puriner. Eftersom vi använder fjäderfämjöl och inte köttet, finns det inga puriner som kan framkalla allergiska reaktioner. Vid tveksamhet kontakta din veterinär och introducera Verm-X succesivt.

Itch-Eeze för Hund
Itch.Eeze är framtagen för att stödja immunsystemet vid allergi hos hund. Framför allt för de som har klåda, håravfall, kladdiga ögon och öron. Itch-Eeze ges varje dag hela året men antalet bitar varierar beroende på hur svåra symtomen är.

För tillfället använder jag Verm-X till min hund, kan jag kombinera det med Itch-Eeze?

Ja, det går väldigt bra att ge båda produkterna samtidigt. Både under längre och kortare perioder.

Jag ger min hund medicin mot allergi, kan jag ersätta det med Itch-Eeze?

Varje allergi hos en hund är individuell därför är det svårt att svara på. Men för att stödja immunsystemet och underlätta besvären kan man komplettera med Itch-Eeze. Rådfråga alltid veterinär om du är tveksam.


Katt

Verm-X för katt är en förstklassig godbit som innehåller Verm-X formula för kattdjur. De smakfulla bitarna ges varje dag året runt för att bevara en god tarmhygien.

Kan jag bryta Verm-X för katt och lägga ovanpå den dagliga foderransonen?

Absolut, gör det som är enklast för dig, det viktigaste är att katten får sina två crunchies per dag.

Är det OK att ge Verm-X till en katt med njurproblem?

Verm-X kan utan problem användas på katter med njurproblem. Vår formula är till 100 % naturlig och många av örterna har en blodrenande effekt vilket kan stödja njurarna i filtreringen av gifter och slaggprodukter från blodet.


Kanin

Kanin, hamster och råtta hålls oftast instängda i bur men trots det kan de utsättas för intestinala påfrestningar, orsakat av bl.a. spillning från trädgårdsfåglar och andra djur. Verm-X Nuggets är framtagen för att ge hardjur, gnagare och mårddjur en smakfull Verm-X kontroll och en fiberrik munsbit. Verm-X Nuggets är även gnagvänligt utformad för att stärka deras tänder och innehåller bl.a. alfalfa, vete och prebiotika vilket bidrar till en hälsosam matsmältning. 70% av immunförsvaret kommer från mage och tarmkanal därför är det viktigt med en god matsmältning.

Jag har en dvärghamster, kan jag krossa Verm-X Nuggets så det blir lättare att äta?

Ja, våra Verm-X mini-nuggets kan krossas och strös ovanpå maten, men kan man ha det i något större bitar är det till en fördel för hamsterns tänder.

Min kanin är jättestor – ska jag fortfarande ge rekommenderad ranson?

Om din kanin väger mer än 4.5 kg rekommenderar vi dubbel dos (två rågade skopor per dag).


Burfåglar

Även om intestinala påfrestningar hos fåglar, som hålls i bur, är ovanliga är det fortfarande möjligt att de kan bli utsatta för angrepp. Att hålla rent i buren, plocka upp spillning, rengöra sittpinne, leksaker, mat- och vattenskål är alltid viktigt. Med Verm-X för Burfåglar har vi lagt fokus på fåglarnas tarmhälsa, vilket bidrar till allmänt välbefinnande. Bra matsmältning är av stor vikt eftersom 70% av immunförsvaret kommer från mage och tarmkanal.

Min parakit är väldigt stor, ska jag öka mängden pellets?

Ja, man kan utan problem öka till dubbel dos på större fåglar.

Jag har ett par fåglar i samma bur, hur vet jag att alla får rätt mängd?

Eftersom Verm-X ges varje dag får varje fågel en möjlighet att inta sin mängd. Verm-X kan också ges direkt ur handen, till respektive fågel. Vi är övertygade om att dina fåglar har förmågan att själv balansera intaget på en dag-till-dag basis.